top of page

ARTIKELEN

Terugblik: Herken Mijn Hindoeïsme - Gelijkheid

Op zondag 20 november vond online ons laatste event van dit jaar plaats. Ditmaal in het teken van gelijkheid binnen het hindoeïsme. Wil jij weten hoe het was en welke interessante inzichten er gedeeld werden? Lees dan snel verder!


Het onderwerp

Herken Mijn Hindoeïsme zijn events gericht op het uitwisselen van ervaringen en inzichten over bepaalde onderwerpen van het hindoeïsme. We bespreken onderwerpen waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben en dit keer ging het over gelijkheid. Dit onderwerp is de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws geweest, zoals de OneLove armband op het WK. Ook in ons dagelijks leven hebben we te maken met (on)gelijkheid, bijvoorbeeld bij verschillende regels die voor mannen en vrouwen gelden, zowel in onze maatschappij als binnen de Hindoestaanse gemeenschap. Al dit soort onderwerpen kwamen aan bod op het event!


Het event

Het event begon met een korte welkom van Sunjay, de voorzitter van Mijn Hindoeïsme. Vervolgens werd het onderwerp geïntroduceerd en werden de deelnemers verdeeld in twee breakout rooms. Deze breakout rooms werden geleid door Sunjay en Akash (Event teamlid) met ondersteuning van Akshay, Gagen, Rajiv en Sateesh (Content teamleden). De onderwerpen die voornamelijk besproken werden, waren: Zijn mannen en vrouwen gelijk volgens het hindoeïsme? Hoe gaan we om met traditionele ongelijkheid tussen man en vrouw? Welke taboes heersen er nog en hoe kun je die doorbreken? Wat zegt het hindoeïsme over OneLove, queer en gelijkheid?



Er werden vele interessante opvattingen gedeeld waardoor er levendige gesprekken ontstonden. Wist je bijvoorbeeld dat het hindoeïsme één van de weinige religies is die het Goddelijke in vrouwelijke gedaante aanbidt? Navratri is hier een goed voorbeeld van, waarin we Durga Mata en haar manifestaties vereren. Ook zijn er naast de bekende mannelijke Rishi's (geleerden) ook vrouwelijke Rishika's die hun kennis en wijsheid verspreid hebben. Binnen het hindoeïsme heeft de vrouw daarom een vooraanstaande positie. Er wordt zelfs gezegd dat daar waar een vrouw niet aanbeden wordt, God niet zal verschijnen. Deze vooraanstaande positie komt in de praktijk helaas niet altijd voor. Wereldwijd worden vrouwen nog steeds vaak achtergesteld of soms zelfs buitengesloten. Zo wordt aan een ongestelde vrouw verteld dat ze niet naar de mandir mag gaan of worden vrouwen op de werkvloer gezien als minder dan de mannen.


Ook over de One Love armband werd er veel gesproken. Voorafgaand aan het WK in Qatar hadden een aantal spelers en landen aangegeven een speciale One Love aanvoerdersband te zullen dragen om daarmee de LHBTIQ-gemeenschap te steunen. Binnen de groepen ontstond er een leuk gesprek over voorbeelden vanuit het hindoeïsme en de hindoestaanse cultuur. Zo vertelde iemand over Shiva en Mohini en hun zoon. Mohini was de enige vrouwelijke manifestatie van Vishnu. Het verhaal gaat dus over een mannelijke god die een vrouwelijke gedaante aannam. Ook werd er over Shiva en Parvati gesproken en de pose waarin ze vaak afgebeeld worden, namelijk een helft van Shiva (de man) en een helft van Parvati (de vrouw) die samen 1 geheel vormen. Het hindoeïsme zit vol met soortgelijke voorbeelden, wil je hier meer over weten? Lees dan ons 3-delig artikel over Queer binnen het Hindoeïsme!


De inzichten die in de breakout rooms werden besproken, werden vervolgens met elkaar gedeeld in de gezamenlijke sessie. Daarna werd het officiële gedeelte afgesloten. Een groot aantal deelnemers bleef nog gezellig socializen na afloop. Ook hier waren er leuke gesprekken en konden deelnemers elkaar en de organisatieleden beter leren kennen.


Al met al was het een informatieve, maar ook vooral een gezellige avond waarbij we veel geleerd en gedeeld hebben. Heb jij het event gemist? Niet getreurd! Volgend jaar zijn we weer terug met nieuwe events!

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page