top of page

ARTIKELEN

Het hindoeïsme: Van reïncarnatie naar moksha (3/3)

Eerder hebben we het gehad over God = 1, de Ziel & God. In dit artikel over reïncarnatie en moksha kun je inzicht krijgen in het doel van het leven. Wat is reïncarnatie? Waarom is reïncarnatie binnen het hindoeïsme een onderdeel van leven en dood (samsara)? En wat houdt verlossing (Moksha) van reïncarnatie in?


Reïncarnatie en hindoeïsme meer dan godsdienst

Reïncarnatie (पुनर्जन्मन्, punarjanman) is een onderdeel binnen het hindoeïsme dat soms lastig uit te leggen is aan anderen. Dit fenomeen komt namelijk niet direct terug in het Christendom of de Islam. Wat is reïncarnatie nu precies?

Reïncarnatie is een onderdeel van een veel groter uitgewerkt concept over het leven, de zin van het leven en de gedachte over het universum. In het hindoeïsme waarvan de kennis duizenden jaren oud is, wordt uitgebreid geschreven over het ontstaan van de aarde (Big Bang), de werking van het universum, de zon en planeten en de relaties van mens, dier en planten. In de Bhagavad Gita verteld Shri Krishna over de connectie tussen leven en dood, reïncarnatie en de onsterfelijke ziel:


वासांसि जीर्णानि यथा विहाय नवानि गृह्णाति नरोऽपराणि | तथा शरीराणि विहाय जीर्णा न्यन्यानि संयाति नवानि देही || vasansi jirnani yatha vihaya navani grihnati naro parani tatha sharirani vihaya jirnanya nyani sanyati navani dehi Zoals men nieuwe kleren aantrekt en de oude opgeeft, zo aanvaardt de ziel nieuwe materiële lichamen en geeft ze de oude en nutteloze op. Bhagavad Gita Hoofdstuk 2 vers 22

De reis van de ziel

Het stoffelijke lichaam kunnen we beschouwen als een tijdelijk omhulsel, wat een aantal jaren zijn functie vervult om daarna te eindigen en één te worden met de natuur. De ziel daarentegen is onsterfelijk en zal na het leven weer een volgende stap maken in een ander stoffelijk lichaam. Deze volgende stap kan alle mogelijkheden omvatten, uiteenlopend van een mens (hoogste stoffelijke vorm) tot een dier of een plant (lagere stoffelijke vormen). Op basis van jouw karma zal bepaald worden of je in de volgende stap een beter of slechter leven ontvangt. In het maken van deze ‘levensstappen’ reïncarneert een ziel. Reïncarnatie is de wedergeboorte van de ziel in een nieuwe stoffelijke vorm.


Voorbij hemel (Swarak) en hel (Narak)

De oudste Vedische teksten schrijven dat er na de dood ook een afterlife is (hemel of hel), gebaseerd op karma’s. In latere teksten (Mahabharata en Devi Bhagavat Purana) wordt aangegeven dat in verhouding tot een ieders karma men een tijdelijke periode in deze hemel of hel zal verblijven om vervolgens weer terug te keren in de samsara (levenscirkel van leven en dood) zal terugkeren. Deze hemelse of helse plek is tijdelijk en wezenlijk iets anders dan wanneer men echt verlossing (mukti) bereikt.


Verlossing

Betekent reïncarnatie dat de ziel eeuwig op deze manier door gaat of komt hier ook een eind aan? Het hindoeïsme beschrijft het pad van de ziel als een reis terug naar de Eeuwige Ziel. Wanneer men zich kan onthechten van materiële zaken in de wereld (bijv. huis, auto, geld etc.) en zich focust op spirituele zaken (bijv. meditatie, (bhakti)yoga, het luisteren van religieuze liederen of -toespraken etc.), dan kan men zich steeds meer verlossen van de samsara. Hij of zij kan dan steeds dichter bij God komen. Je kunt je voorstellen dat dit niet in 1 leven gebeurt, maar door middel van reïncarnatie in meerdere levens, kun je steeds dichterbij jouw einddoel komen. Eenmaal verlost van de samsara zal de Ziel één worden met Paramathma.


Wanneer de ziel verlossing bereikt, wordt dit moksha, mukti of nirvana genoemd. De heilige geschriften beschrijven dit als het ultieme doel van het leven: Verlos je ziel van de samsara en wordt 1 met God.



Tot slot, hiermee eindigen we het eerste deel van de fundamenten. Het volgende onderwerp dat we in de fundamenten zullen behandelen is Dharma.

2.175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page