top of page

ARTIKELEN

Mijn hindoeïsme in de corona crisis

Afgelopen vrijdag zijn de maatregelen door het kabinet aangescherpt om het aantal besmettingen met corona terug te dringen. Wij worden dus verzocht om, nog meer dan dat we al deden, onze verantwoordelijkheid te nemen om dit ongekende virus onder controle te krijgen. Dit heeft een enorme impact op ons dagelijks leven als individu, maar ook op onze familie, op de economie en op de gehele samenleving. Hoe kunnen grondbeginselen zoals Dharma en Karma helpen tot persoonlijke groei in deze corona crisis?

In verbinding met mijn Dharma

Het hindoeïsme (Sanatan Dharma) is meer dan alleen een religie, maar een levenswijze met een totaalpakket dat je antwoorden geeft over God, het universum en het leven als mens. Het belangrijkste onderdeel is misschien wel Dharma. Dharma is veelomvattend en we zullen aparte artikelen aan wijden om dit goed toe te lichten. In het kort kun je Dharma zien als de morele verantwoordelijkheid die een mens draagt.

Alle plichten, normen, gewoonten, wenselijk gedrag en dergelijke van een individu in relatie tot zichzelf, tot een ander, tot de maatschappij en tot het universum. De Dharma is voor iedereen anders en in elke situatie verschillend.

Hoe blijf je zo dicht mogelijk bij je Dharma? De corona crisis kan ervoor zorgen dat je uit balans raakt, dat je vaker stress hebt, of dat je relaties met anderen op gespannen voet komen te staan. Ben je je er van bewust dat dit meestal op de automatische piloot gebeurt? Dan kun je teruggrijpen naar jouw Dharma en een moment voor jezelf nemen. Probeer dan antwoorden te geven op de volgende vragen:


Wat leer ik over mezelf?

Door in nieuwe situaties terecht te komen, kun je nieuwe inzichten krijgen over wat je (on)belangrijk vindt.

  • Kan ik de normen en waarden die ik mezelf stel, blijven hanteren of zorgen de omstandigheden er steeds voor dat ik handel naar de situatie en niet meer de controle heb (bijv. emoties, irritaties, discussies, tijd verdoen, niet vooruitkomen, bezig zijn met anderen, etc.)?

  • Kan ik nu de aandacht geven aan mijn ambities en stil staan bij wat wil ik bereiken?

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn plichten naar mezelf, naar anderen en naar de wereld blijf vervullen, ondanks de intelligente lockdown?

Plichten naar jezelf kunnen zijn:

  • tijd en aandacht voor jouw eigen gezondheid (lichaam en geest),

  • kennisverwerving (bijv. het volgen van cursussen),

  • zelfbeheersing

  • balans in (ont)spanning.

Plichten naar anderen kunnen zijn:

  • met respect en liefde omgaan met uw naasten,

  • relaties onderhouden ook op afstand,

  • elkaar helpen in moeilijke periodes,

  • verantwoordelijk omgaan met de maatregelen in jouw land.

Plichten naar de wereld kunnen zijn:

  • bewust omgaan met alles dat de natuur ons geeft zoals voedsel, water, dieren en het klimaat.

Je kunt voor jezelf eenmaal per week minimaal tien minuten nemen, om deze vragen te beantwoorden zodat je continue de leiding hebt in jouw leven.

In verbinding met mijn Karma

Karma is ook een bijzonder belangrijk onderdeel in het hindoeïsme. Het betekent meer dan actie-reactie, of wat je zaait zal je oogsten. Binnenkort zullen wij meer artikelen hieraan wijden om er dieper op in te gaan, maar de basis van Karma is eenieder wel bekend: Elke handeling zorgt voor een opvolgend effect.

Met handelingen wordt niet alleen een uitvoerend actie bedoeld maar ook jouw denken, de woorden die je gebruikt en het niet handelen is ook een handeling.

Bijvoorbeeld: Het gebruik van een plastic tasje heeft geen direct effect op de opwarming van de aarde (klimaatverandering), maar indirect draag het wel bij en heeft jouw handeling dus mede-effect. Nu kunnen we deze Karma ook toepassen op corona en ons handelen.

Individu

Wij kunnen ervoor zorgen dat wij (intern) ons lichaam en geest op zo’n staat van gezondheid brengen dat negatieve effecten van buiten (bijv. coronavirus) geen/minimaal effect hebben. We hebben als individu geen controle op de pandemie zelf, maar kunnen wel degelijk onze gezondheid waarborgen door elke dag er bewust mee bezig te zijn. Ziekte is onderdeel van het leven en is vaak het gevolg van onze actie en reactie. Het gaat in het hindoeïsme niet alleen om de fysieke gesteldheid van de mens, maar om de totale gezondheid. Gezondheid is bewezen afhankelijk van diverse factoren, zoals voeding, stress, rust, blessures, straling, etc. Wij bepalen zelf welke voeding wij binnen krijgen en kunnen ook de andere factoren sturen die ons lichaam beïnvloeden. Bij het reduceren van stress is snel het verband te leggen met yoga en meditatie. Yoga en meditatie kennen hun oorsprong in het hindoeïsme en brengen lichaam en geest in balans.


Stress kan een signaal zijn dat jouw Karma (handelen) niet in lijn is met jouw Dharma (morele plicht).

Ben je bewust van deze effecten op je lichaam? Welke zou je willen reduceren? Vervolg stappen nemen in yoga & meditatie? Neem een effect waarvan jij vindt dat het een slechte invloed op je lichaam en geest heeft en ga in actie om dit effect te verminderen.


Samenleving

Dit is de Karma die wij vaak vergeten, omdat dit ten gevolge is van indirecte acties. Welk effect heeft mijn handelen op de mensheid, de dieren, de planten, het klimaat, Moeder Aarde (Dharti Mata). Het doden van dieren, van een mier tot een olifant, zorgt voor disbalans in de natuur met de gevolgen van dien. Als wij, als intellectuele wezens, hier goed voor zorgen dan zal het ook goed voor ons zorgen.


We ervaren diverse problemen in de wereld, zoals klimaatverandering en ziektes. als gevolg van het handelen van de mens. Wij zijn afhankelijk van bacteriën, virussen, dieren en planten. Zodra wij deze natuur in disbalans brengen, zal het onze gezondheid ook verstoren. Als wij een betere toekomst willen, betekent dat wij veranderingen in onze maatschappij moeten bewerkstelligen. Denk hierbij aan de consumptiemaatschappij, de vleesindustrie en allerlei andere maatschappelijke onderwerpen die een (indirect) negatief effect hebben op de aarde en onze samenleving.


Wat kun jij doen om de negatieve impact op de aarde te verminderen ? Jouw footprint (het effect je achterlaat op de aarde) is onderdeel van een totaal effect op de hele mensheid.



Afsluitend op corona en het hindoeïsme: Het hindoeïsme biedt een brede kijk op de wereld en jouw Dharma in elke situatie. Dit kan een moment zijn om jouw Dharma te herzien. De negatieve effecten (Karma) kunnen we beperken door enerzijds intern goed aandacht te geven aan ons lichaam en extern goed aandacht te geven aan onze aarde met alle bijbehorende flora en fauna.

410 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page