Vandaag is het Hanuman Jayanti, de dag van de geboorte van Shri Hanuman. Hij is een van de belangrijkste karakters in de Ramayan en wordt geroemd en vereerd om Zijn kennis, kracht en liefde voor Ram. Maar er is nog veel meer over Shri Hanuman te vertellen. In dit artikel zullen we ingaan op de geboorte en het leven van Hanuman, welke lessen hij ons kan leren én het favoriete voedsel van Hanuman: Rooth!
Geboorte
Anjaniputra, Kesarinandan en Pavanputra zijn slechts enkele van de velen namen waarmee Shri Hanuman ook wel bekend is. Deze namen betekenen kind/zoon van Anjani, Kesari en Pavan, respectievelijk. Hanuman werd namelijk geboren als zoon van Kesari en Anjani (ook bekend als Anjana en Anjali). Zij waren beiden Vanara’s, een volk van machtige aap-achtige wezens die in het bos woonden. Anjani was een grote Bhakt van Shiva. Shiva werd tevredengesteld door haar meditatie en Bhakti. Hij zegende haar met de belofte dat haar kind een manifestatie van hem zou zijn: Hanuman. Hij stuurde Vayu Deva (God van de wind) om zijn Goddelijke energie in het kind te brengen. Hanuman wordt daarom ook gezien als een manifestatie van Shiva. Daarbovenop wordt hij dus ook Pavankumar (zoon van de wind God) genoemd, vanwege diens rol in zijn geboorte. Het verhaal van Anjani en de geboorte van Hanuman kan men lezen in de Valmiki Ramayana - Kishkindha Kanda, Sarga 66.
Ook de naam Hanuman heeft een achtergrondverhaal. Als kind keek Hanuman op een dag naar boven. Hij zag de zon en dacht dat het fruit was! Zo snel als hij kon vloog hij naar de zon om deze op te eten. Echter, toen Indra (de Koning der Goden) dit opmerkte, beschermde hij de zon en wierp een bliksemschicht naar Hanuman toe. Indra raakte hem in zijn gezicht, waardoor Hanuman een litteken overhield aan zijn kaak. Hanuman viel bewusteloos terug op de aarde. Hier komt de naam Hanuman vandaan, Hanu betekent kaak en mana betekent vervormd.
Ongekende superkrachten van Hanuman
Hanuman had superkrachten gekregen van de goden ter vergiffenis van de actie van Indra. Echter, in zijn jeugd misbruikte hij zijn krachten. Rishis (geleerden) vervloekte hem waardoor hij zijn krachten niet meer kon herinneren. Toch zou hij op het juiste moment herinnerd worden aan zijn krachten en deze voor het goede gebruiken.
Dat moment komt tijdens de oorlog tussen Shri Rama en demoon Ravan. Dankzij Jambavan herinnerde Hanuman zijn krachten, waardoor hij een waardevolle rol in de Ramayan speelde. Hij was namelijk degene die Sita Mata bezocht in Lanka om haar gerust te stellen dat Shri Ram haar zou komen redden.
De eerste les uit dit verhaal is dat krachten en kwaliteiten nooit volledig verdwijnen, ondanks dat het soms kan lijken of je kracht en kwaliteiten er niet (meer) zijn. Deze zitten dan diep in je verstopt en misschien herinner of herken jij ze zelf niet meer, maar zijn ze nooit helemaal verdwenen. De tweede les is dat we open moeten staan voor de hulp die iemand anders ons aanbiedt en ook zelf iemand kunnen helpen om diens kracht weer naar boven te kunnen brengen. Met kracht wordt niet alleen fysieke, magische of goddelijke kracht bedoelt, maar ook innerlijke kracht, mentale sterkte, wilskracht, zelfvertrouwen en kwaliteiten. Iemand een klein steuntje in de rug geven kan een wereld van verschil maken.
Hanuman staat ook bekend om zijn kracht, zijn wijsheid en zijn liefde voor Shri Rama. Hij wordt als de grootste Bhakt van Rama beschouwd. De krachten die Hanuman geschonken kreeg, gaan gepaard met de kennis die hij opdeed bij Surya Dev, de Zonnegod. Toen Hanuman aan Surya vroeg zijn guru te worden, waarschuwde Surya hem dat het niet gemakkelijk zou worden. Immers, de Zon is altijd actief en kan niet pauzeren, dus Hanuman zou altijd wakker moeten blijven. Ook zou hij de hitte en het licht van de Zon moeten leren verdragen. Hanuman accepteerde dit en sprak de wijze woorden: “zonder hard werken, lijden en grenzen opzoeken kan men geen kennis op doen.” Dit is een van de wijze lessen die Hanuman ons leert. Kennis komt niet gemakkelijk aanwaaien.
De krachten van Hanuman worden samengevat in onderstaande vers van de Hanuman Chalisa:
अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता । अस वर दीन जानकी माता ।। Ashta Siddhi Nau Nidhi Ke Daata. As Var Deen Janaki Mata. De Schenker van de acht siddhi’s en de negen nidhi’s, aldus werd U door Moeder Jánakí (Sítá) gezegend. Hanuman Chalisa, vers 31
In deze vers wordt uitgelegd dat Hanuman de 8 sidhis beheerst. Iemand die de 8 sidhis in zich heeft, bereikt de perfectie zelve. Deze krachten houden in: immens groot worden, atomisch klein worden, gewichtloos of ontilbaar te worden, toegang hebben tot alle plekken in de wereld, iemands diepste verlangen kennen, organismen beïnvloeden en het de elementen beïnvloeden. Bovenal zorgt het beheersen van deze onnatuurlijke krachten dat je op een bovenmenselijk niveau van spiritualiteit leeft.
Het bidden tot Hanuman kan iemand helpen om diens innerlijke kracht te realiseren. Het aanbidden van Hanuman zorgt tevens voor bescherming tegen het kwade en negativiteit. Hanuman is immers nog op aarde aanwezig en verschijnt daar waar devoten hem of Shri Rama aanroepen! Hanuman is immers de grootste Bhakt van Rama en draagt hem altijd mee in zijn hart!
Een van de bekendste en simpelste manieren om Hanuman te aanbidden is door het reciteren van de Hanuman Chalisa. De Hanuman Chalisa is een tekst bestaande uit 40 verzen (Chalis= 40). In de Hanuman Chalisa bezingt men het leven van Hanuman.
Recept rooth prashad
Tijdens een puja voor Hanuman kun je fruit offeren. Maar een van zijn voorkeursgerechten is rooth. Hieronder het recept voor de lekkerste Rooths! Voor 5 stuks Rooth heb je het volgende nodig: 400 gram meel, 250 ml melk, 250 gram suiker en ghee.
Bereiding:
Zet een diepe pot op het vuur en doe er de melk in. Wacht tot de melk warm geworden is en voeg vervolgens de suiker eraan toe. Wanneer de suiker volledig gesmolten is, haal de pot van het vuur af en laat deze rustig afkoelen tot het lauw is.
Gebruik een grote kom om het meel te mengen. Voeg vervolgens rustig de gesuikerde melk eraan toe, maar let wel op dat de melk afgekoeld is! Kneed en mix het mengsel tot het een zachte deeg is.
Laat het deeg ongeveer een halfuur tot een uur rusten en rijzen.
Zet een diepe pan op het vuur met ghee erin. Laat het vuur middelhoog staan.
Terwijl de pan heet wordt en de ghee smelt, verdeel het deeg in 5 balletjes en rol deze uit. Je rooth moet niet te dik, maar ook niet te dun zijn. Houd ongeveer een halve centimeter qua dikte aan.
Bak de roth vervolgens 1 voor 1 in de pan tot ze goudbruin zijn. Let op! Er moet genoeg ghee in de pan zijn om de rooths helemaal onder te dompelen. Wanneer de rooth goudbruin is, haal deze uit de pan. Op deze manier maak je de heerlijkste rooths!
We wensen iedereen een fijne Hanuman Jayanti!
Comments